Ratrace van de maatschappij, zit jij er ook middenin?

Ratrace van de maatschappij, zit jij er ook middenin?
7 september 2022 Sofie

Dagelijks wandelen mensen mijn praktijk binnen met de boodschap dat ze gebukt gaan onder de stress. ‘Ik voel me als een opgejaagd stuk wild.’ Aan het wachten op de jager die schiet… op de vlucht, al rennend door alle taken heen. Een race tegen de klok, elke dag opnieuw. Een innerlijke strijd die voortdurend geleverd moet worden. Onder hoge druk verandert het leven in overleven.

Iedereen lijkt tegen elkaar op te boksen en het wordt ten volle verspreid en toegejuicht op social media. Professionele prestaties moeten geleverd worden. Een partner en kinderen verdienen alle aandacht en liefde. Vergeet familie en vrienden niet. En oh ja, heb je nog tijd voor sport of hobby naast het feit dat je misschien ook al taxichauffeur bent voor de hobby’s van je kinderen?

We moeten het allemaal maar fixen op 24u. Voldoende nachtrust, gezond eten, beweging,…

Waar trek je de grens, zowel naar jezelf als naar de buitenwereld?

 

Bestaan er grenzen in een gejaagd leven?

Vaak stel je ze amper. De grens die er ligt heeft veelal betrekking op je eigen welbevinden. We checken als we iedereen in onze omgeving tevreden hebben gesteld. Zijn de eisen van partner, kinderen, werkgever, collega’s, klanten, familie, vrienden,… ingewilligd? Dan is er even tijd voor ‘rust’. Als je je hoofd en lichaam kan kalmeren natuurlijk.

Grenzen bestaan wel degelijk in een gejaagd leven. Maar we hebben als kind niet altijd aangeleerd dat je er mag stellen. Er werd je geleerd om je best te doen en je aan te passen in functie van een ander. Doorgaan, zonder te leren voelen waar jij echt nood aan hebt.

 

‘Doe je best op school, wat zou de familie wel niet zeggen?!’

‘Luister, zwijg en doe wat er gevraagd wordt’

‘Niet zagen, doe gewoon door’

‘Je moet meer dan één hobby hebben, zo hoort het’

 

Uitspraken die overtuigingen creëren.

Overtuigingen die je als waarheid aanneemt. Ze beschermen en geven richting aan je leven.

‘Ik moet alles alleen kunnen’

‘Ik moet in alles uitblinken’

‘Rust nemen is een teken van zwakte’

 

Je leeft naar deze gedachten, want je wil niet falen. Je wil niet beoordeeld en uitgesloten worden. Dus je leert om door te gaan, zo lang je kan. Zonder adempauze.

Iedereen rondom jou doet het ook, dus waarom zou jij het niet doen?

Tijdens je kindertijd leer je dat grenzen stellen naar een ander onbeleefd is. En grenzen stellen voor jezelf een teken van zwakte.

Het moto luidt “blijven gaan, niet plooien”. En dat lukt verdomd goed, althans voor enige tijd. Aanhoudende stress brengt op lange termijn onvermijdelijk schade teweeg.

 

Welke signalen stuurt je lichaam je?

Je lichaam is voortdurend in een staat van paraatheid, actie. Je produceert adrenaline en cortisol om te kunnen reageren op de veeleisendheid uit je omgeving. Het is een automatisme geworden, je weet dat er altijd weer een vraag of verwachting kan opduiken. Dus je blijft alert en kijkt uit.

Komt het je bekend voor? Vermoeiend toch…

Normaliter zorgt je parasympatisch zenuwstelsel ervoor dat je terug in een herstelfase terechtkomt. Deze werkt grotendeels via je ademhaling en is gekoppeld aan de nervus vagus. Een heel belangrijke zenuw die verantwoordelijk is voor het terugbrengen van rust in je lichaam. Echter, als deze te lange tijd onderdrukt wordt, dan krijgt die het moeilijk om geactiveerd te worden. Dus, er komt geen herstelfase. Je blijft alert, gejaagd en onrustig.

Dit voel je in hoofd-, nek- en schouderpijn. Een gespannen bovenrug en een drukkend gevoel op de borst. Korte en oppervlakkige ademhalingen met lange tussenpauzes kunnen ook optreden. Je voelt je niet meer zo fit en energiek. Er knaagt iets in jou, een innerlijke onrust.

Je gedachten staan niet stil, het ene “moetje” achter het andere achtervolgen jou.

Je voelt dat je in het rood bent gegaan, te ver over je grenzen heen.

 

Hoe ermee om te gaan leer je hier in enkele tips en meer…

Onderzoek heeft aangetoond dat ademhalingsoefeningen een positieve invloed hebben op de nervus vagus, de zenuw voor herstel en rust in je lichaam.  Zoals deze eenvoudige oefening waarbij je diep inademt door je neus, 3 tellen wacht en nadien zachtjes uitademt door je mond.

Het activeert de nervus vagus en brengt geleidelijk aan een beetje meer innerlijke rust.

Literatuurstudies hebben eveneens aangetoond dat de helende bewegingen vanuit de Medische Qi Gong eveneens een gunstige werking hebben op lichaam en geest die uit balans zijn. Binnen deze leer maak je trage bewegingen op een rustige ademhaling. Deze vertraging haalt je uit de ratrace in je hoofd. Het brengt opnieuw orde en structuur aan, zonder bewust met bepaalde taken bezig te moeten zijn. Je krijgt meer helderheid in je hoofd.

De visualisatie van kleuren, de trilling van klanken, de ademhaling en beweging werkt in op ons energetisch lichaam. Ons lichaam bevat verschillende energiebanen, ook wel meridianen genoemd. Deze zijn gekoppeld aan bepaalde orgaanfuncties, gedachtes en emoties.

 

Zo is het thema “gezonde grenzen” gekoppeld aan de longenergie. De longen worden ook in verband gebracht met onze huid, die eveneens ademt. De huid is de eerste grens tussen jou en de buitenwereld. Huidklachten wijzen dan ook vaak in de richting van ongezonde grenzen met iemand in je omgeving.

Je ademhaling gebeurt vanuit je longen. Het helpt je los te laten en uit te ademen wat je lichaam niet meer nodig heeft. En dat doen we ook als we gespannen zijn, door eens goed te huilen of al de spanning uit te blazen.

Stel je maar eens voor hoe het voelt om je longen helemaal op te vullen met zuurstof, waardoor je jezelf precies een beetje groter maakt. Je neemt letterlijk meer ruimte in voor jezelf. Hoe vaak doe jij dit doorheen de dag? Of op momenten waarop je jou verstikt voelt door eender wat?

Observeer het eens en kijk waar je kleine veranderingen kan aanbrengen.

 

 

Mag ik je helpen?

Tijdens de workshop “Gezonde grenzen” doen we gedurende 8 weken elke donderdagochtend samen een reeks van oefeningen gericht op jouw herstelfase. Meer ademruimte voor jou betekent een gezondere grens met je buitenwereld. Door de oefeningen op regelmatige basis te doen breng je veranderingen aan in je onderbewustzijn. De focus op je ademhaling beïnvloedt je parasympatisch zenuwstelsel waardoor je lichaam niet meer voortdurend in een staat van actie hoeft te zijn. En je kan dit wel vertellen aan je lichaam, vanuit je hoofd. Maar je lichaam dient het te voelen, vanuit de bewegingen in je lijf. Een andere onmisbare invalshoek.

 

Wil je er graag bij zijn?

Dat kan!

Samen met Sofie kan je starten op donderdag 15 september 2022 om 10u. De lessen vinden online plaats, je kan deelnemen via een Zoom link die je toegestuurd krijgt. Kan je er niet bij zijn op dit moment? Geen probleem, volg achteraf de les op je eigen vrije moment via de opname.

 

Wie weet tot binnenkort.

Liefs,

Sofie

 

Met dank aan de prachtige pixabay afbeelding.