Waarom je geen rust kan vinden in je lijf…

Waarom je geen rust kan vinden in je lijf…
16 november 2022 Sofie

Wanneer heerst er innerlijke onrust?

Innerlijke onrust heerst in ons leven als bepaalde bewuste of onbewuste mechanismen actief zijn. Doorheen ons leven hebben we overlevingsmechanismen opgebouwd die ons helpen om situaties waarmee we worden geconfronteerd dragelijker te maken. Het brengt ons een gevoel van veiligheid. Aanvankelijk voelt dit goed en brengt het rust. Na verloop van tijd brengt het onrust en spanning met zich mee. En deze kan je zowel fysiek als psycho-emotioneel voelen.

Veiligheid, een vals gevoel?

Het gevoel van veiligheid dat we als kind hebben opgebouwd is vaak een “vals” gevoel van veiligheid. We dachten dat het goed was om ons aan te passen naar de wensen van een ander. Als we deden wat onze ouders van ons verlangden, en liefst nog een extra tandje bijstaken, dan hadden we een gevoel van controle. Discussies en confrontaties werden vermeden, we creëerden rust.

Het patroon van aanpassen wordt doorgetrokken in je verdere leven. Je neigt te leven in functie van anderen, om je eigen gevoel van veiligheid te garanderen. Bij je partner ga je inschatten wat hij/zij van jou verwacht en je probeert hier naar te handelen. Soms doe je zo hard je best dat je jouw eigen noden en behoeftes niet meer kent, herkent, noch vervult.

Na enige tijd zal dit zich wreken op je eigen lichaam en geest. Je voelt je uitgeput en moe. Het kan zomaar zijn dat je lichaam je bepaalde signalen stuurt die erop wijzen dat het genoeg is geweest.

Alsof je lichaam schreeuwt om aandacht “stop, zie mij, voel mij en zorg voor mij!”

Want niet alleen tegenover je partner stel je het aanpassingsgedrag. Vermoedelijk doe je het ook in andere levensfacetten. Het wordt een manier van zijn, jouw zijn.

Overleven als kind

Als je nader onderzoek zou doen zal je merken dat er tal van overlevingsmechanismen ontstaan tijdens de kindertijd. Voornamelijk tijdens de eerste cruciale 7 levensjaren. Aldaar wordt de basis voor onze persoonlijkheid gevormd.

Tijdens de kindertijd zijn er 3 grote angsten die ons in actie stellen om overlevingsmechanismen te installeren. Met name de angst voor verraad, de angst voor verlating en de angst voor afwijzing. En het lijkt erop alsof het enige doel dat we hebben is om de veiligheid te installeren en/of vergroten zodoende de angst te temperen.

Maar de patronen die we installeren geven een vals gevoel van veiligheid. We menen controle te hebben over de situatie en de ander, én nog meer over onze eigen veiligheid. Eigenlijk houden we de angst alleen maar in stand en wordt die onderhuids groter en groter. Daardoor zal je op latere leeftijd voelen dat het niet meer lukt om de angst te temperen via deze aangeleerde gedragspatronen. Het voelt aan alsof je vastloopt.

Draag jezelf als volwassene

Het wordt tijd om te beseffen dat je leeft in het hier en nu. Dat de onveilige context van vroeger vaak afwezig is in het hier en nu. Én dat jij als volwassene over de capaciteiten beschikt om jezelf te dragen en je eigen veiligheid te garanderen.

Als volwassene mag je leren houden van jezelf. Voelen dat het veilig is om bij jezelf te zijn en te vertrouwen op jouw kunnen. Durven voelen dat je een eigen mening mag hebben en dat niet iedereen deze met jou hoeft te delen. Erin geloven dat jij er mag zijn, zonder je hiervoor uit te sloven.

Enkele stappen naar meer bewustzijn

Eerst en vooral vraagt het om bewustwording van je lichaam.

Welke signalen stuurt mijn lichaam me nu uit?

Hoelang voel ik deze pijn of klachten reeds?

Op welke momenten komen ze het meest tot uiting? En wanneer zijn ze helemaal afwezig?

Wat brengt me verzachting?

Vervolgens tracht je het bewustzijn over je gedachten en emoties te vergroten.

Welke gedachtes houden me bezig?

Is er een bepaalde overtuiging actief?

Word ik getriggerd in een bepaalde gedachtengang?

Wat voel ik hierbij?

Waar voel ik de emotie?

Onderdruk ik een bepaald gevoel?

Nadien kan je bepaalde gedachtes in vraag stellen of uitdagen.

Vb. de gedachte/overtuiging “ik ben niet goed genoeg”

  • “Is het zo dat ik niet goed genoeg ben? Wie zegt me dat ik niet goed genoeg ben? Van wie hoorde ik deze uitspraak vaak als kind?”
  • Misschien ben ik wel goed genoeg?
  • Wat is goed genoeg zijn trouwens? Wat betekent het voor mij? Of voor een ander? Ik kan het navragen in mijn omgeving.

Wat doe je tot op heden met deze gevoelens en emoties?

Kan je ze constructief kanaliseren?

Krop je gemakkelijk alles op?

Sla je over in actie, blijven gaan tot je er bijna bij neer zou vallen?

Hoe zou je ze constructief kunnen kanaliseren? Wat heb je nodig?

Maak je gevoelens bespreekbaar, met je omgeving, therapeut, vertrouwenspersoon,…

Vraag raad en tips waar je kan.

Ga na of er in het verleden momenten waren waarop het je wel lukte om het constructief te kanaliseren. Hoe deed je het toen? Wie of wat kon je helpen?

Enkele tips om emoties te kanaliseren

  • Schrijf een brief naar de persoon die je heeft gekwetst. Een ideaal moment om de brief voor te lezen en te verbranden is bij Volle Maan. Een moment om los te laten. Geef je pijn af aan het universum en laat ze transformeren in kracht en hoop.
  • Sla je boosheid of woede uit op een kussen of je matras.
  • Roep het uit, in je auto, buiten, onder de douche, met een handdoek in je mond als je liever niet teveel geluiden maakt,…
  • Adem diep in en blaas kort en krachtig uit. Herhaal dit in een reeks 10x na elkaar.
  • Neem een koude douche of sluit je warme douche af met koude. Deze koude sensatie werkt in op je nervus vagus waardoor de herstelfase van het lichaam wordt geactiveerd.
  • Doe een Qi gongoefening die helpt om oude pijn los te laten.

 

Tal van tips… Probeer ze uit, ervaar wat het met je doet. Wat gebeurt er in je lichaam, observeer het, schrijf het ergens op. Welke invloed heeft het op gedachten en gevoelens? Onderzoek het voor jezelf. En wees consistent in datgene wat werkt. Tracht constructieve zaken verder te zetten in je leven.  Probeer het in kleine beetjes, en bekijk het dag per dag. Stel jezelf geen onmogelijke doelen.

 

Benieuwd wat mijn blog met je doet. Laat gerust een reactie na! En deel het verder als ik jou kon inspireren. Ik droom ervan om jullie te kunnen inspireren. Om jullie mee te nemen op weg naar meer bewustzijn. Jullie te laten proeven van de kracht van je eigen ademhaling en de helende en positieve effecten van Medische Qi Gong te kunnen ervaren.

Wens je graag eens deel te nemen aan een ochtendles Qi gong

Stuur me gerust een mailtje en ervaar wat Qi gong in de ochtend met je doet.

Het brengt meer bewustzijn over je lichaam en de signalen die het jou stuurt. Vervolgens krijg je meer helderheid over jouw gedachten, overtuigingen, emoties en gedragspatronen.

Wie weet tot binnenkort.

 

Lieve groet,

Sofie