De ochtendstond heeft goud in de mond

De ochtendstond heeft goud in de mond
13 oktober 2022 Sofie

Wat brengt de ochtend je?

De ochtend is een heel krachtig moment om tijd te maken voor meer ontspanning én productiviteit. Door op een vast moment en vroeg in de ochtend te starten geef je jezelf meer ademruimte voor de rest van je dag. Het is niet de bedoeling om je dagplanning extra te belasten. Integendeel, je creëert net de mogelijkheid om dingen te doen waar je anders net niet toekomt.

Verlang jij naar een creatief moment, bezinning, meditatie, tijd voor een ademhalingsoefening, krachttraining, lezen,… Maar kan je er de tijd niet voor vinden? Of laat je drukke agenda, of je ‘veeleisende ik’ het niet toe om er tijd voor vrij te maken?

Een herkenbaar fenomeen in onze maatschappij. Onder het vele moeten door is slechts weinig ruimte voor ontspanning.  Op lange termijn leidt dit tot burn-out, de ziekte van onze hedendaagse samenleving. Dus het wordt tijd om de stress en spanning anders te benaderen.

Waarom wachten op de avond om een rustmoment in te lassen? Vaak is er dan nog weinig energie en tijd over om dit te doen. Als je jouw dag ermee start dan voelt het als een gewonnen moment dat niet meer gestolen kan worden!

Hoe ziet een gezonde ochtendroutine er uit?

Die kan je op verschillende manieren kleurgeven.

Als je al een drukke ochtend hebt, welke taken zou je dan kunnen verschuiven naar de avond voordien? Je wint misschien tijd door de koekendoosjes al te vullen, de kleren van de kinderen samen te kiezen voor ze in bed gaan, de ontbijttafel  al te dekken,…

Denk dan eens na over dingen die je heel graag zou doen, maar waar je overdag geen tijd voor kan vinden.  Bepaal ook hoeveel tijd je hiervoor wil/kan nemen in de ochtend.  Zou je graag 2 ochtenden per week een halfuurtje lezen? Sta hiervoor dan een halfuur vroeger op. Gun jezelf die tijd en maak het waar.

Het kan motiverend zijn om ’s avonds te beslissen waar jij jouw extra tijd mee gaat vullen. Tenzij je een vrije vogel bent en liever op het moment zelf voelt waar je behoefte aan hebt. Dat kan ook!

De voordelen van extra tijd in de ochtend

 • Tijdens de ochtend is je aandacht scherper en kan je goede beslissingen nemen.
 • Je voelt je energieker en hebt meer energie om te verwerken en relativeren.
 • In huis is het nog rustig. Je wordt niet afgeleid door de vele prikkels die er over een uurtje wel zijn.
 • Tijd om die ene activiteit eindelijk te realiseren.
 • Je geeft jezelf meer ademruimte, zowel fysiek als mentaal.
 • De voldoening is zo groot dat het voelt als een winst gedurende de hele dag.

Onderzoek voor jezelf wat deze extra tijd in de ochtend jou kan opleveren.

Dit is waarom ik “Wake up with Sofia” heb opgestart

In 2021 nam ik deel aan een “5am challenge”, waarbij ik gedurende een 40-tal dagen elke ochtend opstond om 5u. Het extra uurtje gaf me ruimte om te sporten (buikspieroefeningen,…), om eindelijk nog eens te lezen (ik ben zo’n boekenfan, maar kan amper de tijd vinden) en om te werken aan mijn eigen groeiproces. Dat laatste deed ik door te mediteren, ademhalings- en/of Qi gonoefeningen te doen. Het voelde goed. Al vond ik 5u soms wel net iets té vroeg. Maar de stilte die ik ervaar in huis is heel rustgevend.

Uiteindelijk ben ik deze 5am routine niet blijven doen na de challenge.

Maar het bracht me wel op het idee om Wake up with Sofia uit te vinden.

We leven met zoveel mensen mee in de ratrace van de huidige samenleving. Soms omdat het moet, of omdat je met passie je werk doet. Naast werk is er nog zoveel meer. Denk maar aan je huishouden, gezinsleden, partner, familie, vrienden, kennissen, …. Er wordt zoveel van ons verwacht, zoveel rollen die we te vervullen hebben (goede ouder, liefdevolle partner, zorgende zus of broer,…).

Wanneer nemen we tijd voor onszelf, om even op adem te komen. Ik adviseer mijn cliënten om doorheen de dag zoveel mogelijk bewust te ademen. Het zijn die kleine momentjes die aan het einde van de dag een groot verschil maken.

Elke bewuste ademhaling brengt je aandacht even terug naar het hier en nu, dichtbij jezelf. Hierdoor kan je even de spanning loslaten en voelen waar jij nu nood aan hebt.

Dus hoe zou het zijn om nét voor de drukte van de dag een halfuurtje tijd te maken voor ademhalingsoefeningen, Qi gong en een liefdevolle intentie voor jezelf? Vanuit deze positieve mindset en energie je dag starten voelt voor mij heel aangenaam en ontspannen. Elke woensdag- en vrijdagochtend om 6u30 sta ik voor mijn laptop om jullie een halfuurtje mee te nemen in deze ontspannen activiteit. Het brengt tal van voordelen met zich mee:

 • een stapje dichter naar meer bewustzijn over je lichaam
 • fysieke blokkades spoor je op
 • het brengt verzachting in je lichaam
 • mentale draagkracht vergroot
 • betere focus doorheen de dag
 • innerlijke rust
 • vreugde omdat je tijd voor jezelf nam
 • bewuster ademen

De les eindigt telkens met het uitspreken van een liefdevolle intentie voor jezelf. Je spreekt het in stilte uit. Het is een heel eenvoudige oefening waar jij vandaag mee kan starten.

Enkele voorbeelden van liefdevolle intenties:

 • “Ik start mijn dag in rust en vertrouwen.”
 • “Met mildheid voor mezelf en iedereen om me heen start ik mijn dag.”
 • “Vandaag schenk ik bewust meer aandacht aan mijn ademhaling.”
 • “Ik mag er zijn, ik ben goed zoals ik ben.”

Een krachtige en eenvoudige oefening!

Hoe mijn cliënten de kracht van de ochtend ervaren

Ze voelen zich krachtiger en energieker door de ochtend te starten met ademhalingsoefeningen, meditatie en Qi gong. Het geeft meer focus en rust doorheen de dag. De innerlijke onrust en gejaagdheid verminderen. Er wordt efficiënter gewerkt. Het voelt alsof ze beter kunnen relativeren.

Een cliënte stuurde me na een ochtendles eens een bericht waarin ze schreef hoe ze zich steeds krachtiger begon te voelen door op regelmatige tijdstippen deze oefeningen te doen. Ze voelde meer zelfvertrouwen en kon gezondere grenzen stellen in werk- en privésfeer.

Heerlijk voelt het voor mij om dit te kunnen doen én vooral om te ervaren hoeveel kracht en voldoening andere mensen er uit kunnen halen.

 

Ik hoop dat ik je kon inspireren.

Start vandaag al met het plannen van jouw ochtendroutine. Al is het 1 keer per week. Alle kleine beetjes vormen een goede start en basis voor een gezonde levensstijl.

Namasté 🙏