Acupunctuur
3 maart 2017 Sofie

Acupunctuur

Acupunctuur is een eeuwenoude behandeltechniek, die haar oorsprong in de Chinese geneeskunde vindt. Binnen de acupunctuur wordt gebruik gemaakt van (levens)energie, die door energiebanen over het lichaam lopen. Deze energiebanen worden meridianen genoemd. Alle organen in het lichaam zijn gekoppeld aan een meridiaan. Organen staan ook in verbinding met emotionele en psychische processen. Wanneer er sprake is van een emotionele disbalans, blokkeert de energie en kun je lichamelijke klachten gaan ontwikkelen of zelfs ziek worden.

Veel chronische ziekten zijn gebaat bij acupunctuur ondersteuning.

De behandeling

Voorafgaand aan de behandeling wordt eerst in kaart gebracht waar de blokkade zich bevindt. Door acupunctuurnaaldjes op bepaalde punten langs de meridianen te prikken, gaat de levensenergie weer stromen en wordt het evenwicht tussen lichaam en geest hersteld. De acupunctuurbehandeling kan gecombineerd worden met meerdere methodieken, afhankelijk van de problematiek. Naast het gebruik van naalden wordt er tevens gebruikt gemaakt van ‘cupping’ en ‘moxa’.

Voor welke klachten is acupunctuur een heel goede methode?

Er zijn veel klachten en aandoeningen die zeer goed te behandelen zijn met acupunctuur. Sinds 1979 bestaat de indicatielijst WHO. (World Health Organisation) Dit is een lijst met aandoeningen waarbij acupunctuur als geneeswijze gebruikt kan worden. Daarnaast kan acupunctuur ook ondersteuning bieden bijvoorbeeld bij het ondergaan van een chemokuur.