Gewoontes doorbreken – Mijn koffiestop

Gewoontes doorbreken – Mijn koffiestop
8 februari 2017 Sofie

Gewoontes doorbreken- Mijn koffiestop

Eind januari zag ik op de sociale media iets passeren over “Tournee Minérale”. Het leek me leuk om  deel te nemen en een maandje geen alcohol te drinken. Bovendien bracht het mij op het idee om mijn koffieverbruik gedurende dezelfde periode ook eens een halt toe te roepen.

Hoe langer ik hierover nadacht, hoe meer ik begon te beseffen dat ik de laatste tijd té veel koffie drink. Opstaan en rechtstreeks naar de koffiemachine stappen.. Voor ik het besef heb ik al 2 sterke kopjes koffie binnen voor ik aankom op mijn werk. Om dan nog maar te zwijgen over het aantal kopjes die ik op het werk drink. En ’s avonds als de kindjes in bed liggen durf ik zelf nog eentje te nemen, om alert verder aan het werk te kunnen gaan… Altijd maar blijven gaan met een kopje bij de hand. Het is dan ook niet voor niets dat koffie de zwarte motor van de economie wordt genoemd!

Zo besloot ik 1 februari 2017 gedurende 1 maand geen koffie te drinken!

 

Uit het rapport van de Hoge Gezondheidsraad (dit is een wetenschappelijk adviesorgaan van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid) blijkt dat maar liefst een kwart van alle Belgen te veel cafeïne verbruikt.

Koffie is na water en thee de populairste drank.

Misschien toch niet zo gezond? Het antwoord is dubbel.

Cafeïne beschikt over heel wat positieve effecten.

Aangezien het slechts 10minuten duurt voordat de cafeïne in de koffie begint te werken, zal je je vanaf dat moment alerter en wakkerder voelen. Het verhoogt je concentratievermogen. Ook zou het een positief effect hebben op sportprestaties, vooral dan bij uithoudingssporten (fietsen, lopen, langlauf,…). Bijkomend is koffie ook goed voor de spijsvertering omdat het de darmtransit en de stoelgang stimuleert.

Anderzijds ook enkele negatieve gevolgen. Zo kan een té hoge dosis cafeïne (meer dan 5 kopjes per dag) aanleiding geven tot angstgevoelens, verhoogde bloeddruk en het zou zelfs stressgevoelens laten toenemen.

 

Mijn visie?

Volgens mij wekt het drinken van teveel koffie ook hardheid op naar jezelf. Je moet altijd maar presteren en blijven doorgaan, ook al geeft je lichaam het signaal moe te zijn. Eigenlijk roept je lichaam jou een halt toe “stop, even een ademruimte inlassen en alles overzien”. Het laat je stilstaan bij waar jij nu mee bezig bent.

Hier kan je op twee manieren op reageren:

Of je negeert de signalen compleet, want je hebt een baas die wacht op een opdracht, of nog een heleboel werk in het huishouden,… Hierdoor ga je weg van je gevoel, je gaat over je eigen grenzen. Door je eigen noden en behoeften te negeren creëer je een patroon van altijd maar te willen doorgaan. Je zou geneigd zijn nog meer koffie te drinken om ook deze gevoelens te kunnen onderdrukken. Je lijkt jezelf helemaal voorbij te lopen.

Om je te bewijzen tegenover jezelf? Of de buitenwereld?

 

Je zou ook kunnen luisteren naar deze lichaamssignalen. Als je bijvoorbeeld moe wordt, dan misschien toch overwegen om even een rustpauze in te lassen in plaats van een koffiepauze. Je komt dichterbij je gevoel en gunt jezelf even ademruimte.

Voor mij komt het er op neer dat mijn koffiestop ook een gewoonte van mezelf doorbreekt. Altijd maar blijven gaan, zonder pauze,..

Vandaag drink ik 1week geen koffie. De eerste dag had ik barstende hoofdpijn en zo’n verlangen naar cafeïne. De zin in koffie is er nog steeds, vooral als ik me moe voel. Als vervanger drink ik nu vooral thee (zonder cafeïne).

Wel merk ik op dat ik aandachtiger probeer te zijn voor wat mijn lichaam me te vertellen heeft. Dagelijks doe ik 30minuten Qi Gongoefeningen om mijn energie goed te laten stromen en blokkades te laten verdwijnen. Ik voel dat dit me een echte energieboost geeft!

Ook probeer ik ’s avonds iets vroeger te gaan slapen, om de volgende ochtend fit te zijn. De taken die ik de dag voordien niet heb volbracht kan ik dan gewoon rustig verderzetten.

Ik geloof dat het doorbreken van een dagdagelijkse gewoonte ook doorsijpelt naar andere gebieden in mijn leven. Bewuster luisteren naar de signalen van mijn lichaam, werk doseren, in het hier en nu leven,… Zacht zijn voor mezelf.

 

Ik hou jullie verder op hoogte over mijn koffiestop!

 

Lieve groetjes,

Sofie