Karakterstructuren

De karakterologie is ontwikkelt door Wilhelm Reich. Hij toonde aan dat een karakter niet alleen psychisch is maar eveneens van lichamelijke aard.

Gedurende je eerste levensjaren kom je bloot te staan aan trauma’s, klein en groot. De eerste behoefte van het kind is overleven. Om de trauma’s, de pijn te overleven ga je strategieën ontwikkelen. Dit worden je overlevingsmechanismen. Deze mechanismen sla je onder andere op in je bindweefsel, waardoor ook je fysieke bouw kenmerkend wordt voor een structuur. Afhankelijk van in welk trauma je verstrikt raakt en op welke leeftijd zal je de ene structuur meer ontwikkelen dan een andere.

Er zijn 5 structuren, met name;

  1. de schizoide
  2. de orale
  3. de psychopatische
  4. de masochistische
  5. rigide structuur

Elke structuur bevat kwaliteiten, maar eveneens valkuilen. Meer inzicht verwerven in de structuur die bij jou de bovenhand neemt zorgt ervoor dat hier meer inzicht in krijgt.  Je leert jezelf beter kennen wanneer je in een bepaalde situatie op een specifieke manier reageert in voelen, denken en doen. Eens je jouw valkuil kan ombuigen naar een kwaliteit dan kan je deze inzetten in je leven waardoor je opnieuw meer geluk zal ervaren.